בית הקשתות
בית הקשתות הינו בנין אבן מפואר אשר שימש כאחד מבתי הבד הרבים בעיר לוד במהלך התקופה העות’מנית ואף בימי המנדט הבריטי
על פי חזון פרויקט לוד העתיקה, בית הקשתות ישמש כמרכז צעירים וחממת יזמות. מרכז זה ישמש כמרכז לצעירי העיר וכמקום בו יזמים מבני העיר יוכלו לצעוד את צעדיהם הראשונים. במבנה יוכשרו אולם להרצאות ומופעים, בית קפה שיופעל על ידי אנשים עם מוגבלויות, חדר ישיבות וחדרי משרדים שיתנו מענה לצורך של יזמים מקומיים במשרד ושירותים נלווים.
בית הקשתות הינו בנין אבן מפואר אשר שימש כאחד מבתי הבד הרבים בעיר לוד במהלך התקופה העות’מנית ואף בימי המנדט הבריטי. הבית מושתת על שורות של אומנות רחבות הנושאות עליהן קמרונות מוצלבים. תקרת המבנה בנויה בכיפות פחוסות הניצבות בראש כול קמרון.
בבית הקשתות נותרו שרידים של מערכות פריכה שנועדו לרסק את הזיתים לצורך ייצור הגפת. זהו השלב הראשון בהליך הכנת שמן הזיתים. בהמשך הוכנסה הגפת לעקלים אשר הונחו בתוך מתקן שהפעיל עליהם לחץ רב לצורך סחיטת השמן. בעת העתיקה נהגו לסחוט את השמן באמצעות קורה עבה וארוכה עשויה ענף של עץ. הענף נקרא בעברית ‘בד’ ומכאן המונח ‘בית בד’.
סקרים שערכה ממשלת המנדט הבריטי בארץ ישראל מלמדים כי מרכזי ייצור השמן בארץ ישראל, בעידן הפרה-מודרני היו בשכם ובגליל העליון. אך לוד הייתה החשובה בין מרכזי הייצור שפעלו במישור החוף. בעיר פעלו בתי בד רבים אשר הפיקו את שמן הזיתים מתנובת כרמי הזיתים שסבבו את לוד על פני אלפי דונמים. שרידי אותם כרמי זיתים נותרו בנוף בסמוך לעיר עד ימינו.
בית הקשתות נבדק על ידי מהנדסי שימור. המבנה המשתרע על כ-500 מ”ר בנוי באופן מסיבי ומצבו ההנדסי מעולה. אמנם יש לבצע בו עבודות שימור ושחזור, אך הכשרתו להפעלה מודרנית אפשרית בהשקעה סבירה.