לאחרונה חזרנו מסמינר ארכיאולוגי בפומפיי ועמק נאפולי בהדרכת הארכיאולוגית והאדריכלית רונה אביסף.
פומפיי
הביקור בפומפיי היה אחד מהשיאים של הסמינר. העיר פומפיי חרבה בשנת 79 לספירה תחת האפר שהתפרץ מהר הגעש וֶוזוּב. אמנם מדובר בטרגדיה אנושית קשה, אך זו הייתה הזדמנות פז לארכיאולוגים שזכו לחפור ולחקור עיר שלמה מהתקופה הרומית על כל בתיה וחפציה. מטיילנו הלכו על ריצוף הרחובות המקורי, נכנסו לבתים שקירותיהם נשמרו לגובה רב וציורי הפרסקו המרהיבים עדיין מעטרים אותם. טיילנו בין הפורום הרומי, הבזיליקה, המקדשים, התיאטרון ושאר מבני הציבור של העיר. ביקרנו בבתי העיר המרשימים שלרבים מהם היו גינות פנימיות מוקפות עמודים (פריסטיליות). זכינו לשמוע ממדריכת הסיור, רונה אביסף, שמלבד היותה ארכיאולוגית היא גם אדריכלית נוף, על הגנים של פומפיי והניסיונות לשחזרם. כשמטיילים בפומפיי – לא רק לומדים על התקופה הרומית, אלא גם רואים אותה ומרגישים כאילו חוזרים אחורה אלפיים שנה במכונת זמן.




הרקולנאום
הרקולנאום מכונה “האחות הקטנה של פומפיי” מכיוון שגם היא, כמו פומפיי, נחרבה בהתפרצות הר הגעש ווזוב בשנת 79 לספירה, אך היא קטנה ממנה ופחות מפורסמת. יחד עם זאת, ההשתמרות של הרקולנאום יוצאת מגדר הרגיל, ובמובנים רבים אף טובה יותר מזו של פומפיי. בתי העיר שרדו לגובה של שתי קומות או יותר, ציורי הפרסקו על הקירות נראים כאילו צוירו רק אתמול ובחלק מהבתים התגלו חפצי עץ ששרדו כמעט בשלמותם. תושבים רבים של העיר ניסו להימלט דרך הנמל ללא הצלחה, ורבים משלדיהם התגלו בקמרונות הסמוכים לנמל העירוני. בנמל אף התגלתה סירת עץ כמעט בשלמותה והיא מוצגת היום במוזיאון של האתר.




ווילות
מלבד פומפיי והרקולנאום, ביקרנו במהלך הסמינר גם בווילות אשר היו ממוקמות מחוץ לערים וחרבו גם הן בהתפרצות הר הגעש ווזוב בשנת 79 לספירה. ביקרנו באפלונטיס שם ראינו ווילה מרשימה שיש המייחסים לפופיאה, אשתו של הקיסר נירון. התרשמנו מציורי הפרסקו המרשימים שעדיין מעטרים את קירות הווילה ולמדנו לאיזה מסגנונות הציור הפומפיאניים משתייכים הציורים בכל חדר וחדר. בנוסף, למדנו על הגנים של הווילה וכיצד הצליחו החוקרים לשחזר את העצים שנשתלו בהם בעזרת החללים שהותירו השורשים של העצים שהתכלו בהתפרצות הר הגעש. בנוסף, לאפלונטיס ביקרנו גם בווילת המיסטריות הסמוכה לפומפיי. הווילה מכונה על שם ציורי קיר מרשימים שהתגלו בה ומציגים, ככל הנראה, את טקסי המסתורין הסודיים של האל דיוניסוס.




באיה
במהלך הסיור ביקרנו גם באתרי עתיקות מרתקים אך פחות מתויירים באזור נאפולי. בין השאר ביקרנו באמפיתיאטרון של פוצואולי אשר נבנה על ידי הקיסרים הפלאביים, אשר בנו גם את האמפיתיאטרום פלאביום, הוא הקולוסיאום ברומא. בנוסף, ביקרנו באתר המרחצאות של באיה אותו נהגו עשירי האימפריה הרומית לפקוד בשל הסגולות המרפאות של מימיו. ראינו את הבתים המדורגים שבנו על המדרונות הטבעיים של האתר, הברכות, בתי המרחץ, התיאטרון ועוד. בין השאר התרשמנו מכיפה עצומה ששרדה בשלמותה וחור ה”אוקולוס” פתוח בתקרתה בדומה לפנתאון של אדריאנוס ברומא. את הסיור בבאיה חתמנו בחוויה יוצאת דופן במהלכה שטנו בסירה עם רצפת זכוכית כדי לראות את עתיקותיה של באיה שטבעו מתחת למים כתוצאה מעליית פני הים ושקיעת הקרקע ברעידות האדמה.


קפרי ודרך אמלפי
מלבד עתיקות התקופה הרומית, לא יכולנו שלא לשלב גם סיורים באתריה היפים של דרום איטליה. נסענו בדרך אמלפי המחברת בין סורנטו לסלרנו ונחשבת לאחת מהדרכים היפות באירופה בזכות הצוקים הנושקים לים והעיירות הפסטורליות לאורכה. בנוסף, שטנו אל האי קפרי הנמצא דרומת-מערבית לסורנטו ושם עלינו ברכבל אל פסגת מונטה סולרו (הר השמש) ונהנו מתצפית מרשימה על האי וסביבתו. ביקרנו גם בווילה יוביס, אשר בנה טיבריוס על האי, ולמדנו על תולדות האי בתקופה הרומית.




פסטום
במהלך הסמינר ביקרנו בפסטום המפורסמת במקדשים היווניים שהתגלו בה. העיר נקראה פוסיידוניה על ידי המתיישבים היווניים שייסדו אותה, והיא נכללה ב”מָגְנָה גְרֶקְיָה” (יוון הגדולה) – אזור ההתיישבות היוונית בדרום איטליה ובסיציליה. יש המחשיבים את המקדשים, המשתייכים לסדר הדורי, כמקדשים היווניים השמורים ביותר בעולם, למרות שהם ממוקמים מחוץ ליוון. בביקורנו בפסטום ראינו את המקדשים המוקדשים לפוסידון, הרה ואתנה. בנוסף, ראינו את מבני הציבור שנבנו בעיר ואת מערך הרחובות שנבנה בתוכנית אורתוגונלית המבוססת על רשת רחובות שתי וערב. כמו כן, ראינו את ציורי הקיר שהתגלו באזור פסטום, ובהם סצנת משתה הסימפוזיון וציור הצוללן המפורסם.


נאפולי
המוזיאון הארכיאולוגי של נאפולי נחשב לאחד מהמוזיאונים הארכיאולוגיים החשובים ביותר בעולם. במוזיאון מוצגים הממצאים המדהימים שהתגלו בפומפיי, בהרקולנאום ובווילות הכפריות אשר נחרבו בהתפרצות הווזוב בשנת 79 לספירה. ביום האחרון של הסמינר ביקרנו במוזיאון כסיור מסכם של הידע הרב שלמדנו במהלך הסמינר. זכינו לראות ציורי פרסקו המציגים סצנות מיתולוגיות, תבליטי סטוקו עדינים, פסלי ברונזה ושיש שנעשו ביד אומן, ורצפות פסיפס מדהימות כמו פסיפס אלכסנדר מוקדון שהתגלה בווילת הפאון בפומפיי.



