ספטמבר 2024
לאחרונה חזרנו מסמינר מרתק באתונה תחת הכותרת “מפֶּרִיקְלֶס לתֶאוֹדוֹרָקִיס “. את הסמינר הובילו ד”ר רחל גוטסמן, מומחית ליוון הקלאסית, וירון אנוש, שדרן רדיו ומומחה לתרבות יוון המודרנית.
נשמח לשתף אתכם במספר נושאים בהם דנו במהלך הסמינר:
הדמוקרטיה האתונאית
עם ניצחונה המרשים של אתונה על הפרסים בקרב סלמיס בשנת 480 לפנה”ס, עלתה העיר לגדולה כמעצמה ימית, צבאית וכלכלית, והנהיגה את הברית האטית-דלית. לצד עוצמתה, פרחה אתונה בתחומי התרבות, בהם תיאטרון, פילוסופיה, פיסול ומדע. רבים סבורים שהשיטה הדמוקרטית שאפשרה חופש מחשבתי הייתה הבסיס לפריחה זו.
במהלך הסמינר סיירנו באגורה, המרכז האזרחי של אתונה, למרגלות האקרופוליס. ראינו את שרידי הבולטריון – משכן מועצת האזרחים, ואת הטולוס – מבנה בו דלקה אש התמיד של הפוליס. עלינו לגבעת האראופגוס, שם פעלה מועצת הזקנים שפיקחה על בעלי המשרות הנבחרים. לצד ההתרשמות ממורכבותה של הדמוקרטיה העתיקה, דנו גם במגבלותיה: נשים, ילדים ועבדים לא נכללו ב”דמוס” ולא נהנו מזכויות אזרח.
אתונה כמעצמה ימית
אנו ב”תגליות” מאמינים כי חוויית עוצמתה הימית של אתונה לא תהיה שלמה בלי ביקור באחד מאיי יוון. במהלך הסמינר הפלגנו במעבורת מפיראוס, הנמל העתיק של אתונה, אל האי אגינה שבמפרץ הסרוני.
הפוליס של אגינה היה אחד מהגורמים הפוליטיים החשובים ביוון והיה מבין הראשונים ביוון לטבוע מטבעות. במהלך הסיור באי ביקרנו באתר העתיקות “קולונה” (עמוד ביוונית). השם ניתן לאתר בזכות העמוד הבודד ששרד ממקדש אפולו ומהווה נקודה בולטת לעין לסירות המגיעות לאי. זכינו לבקר גם במקדש אפאיה, מהשמורים ביותר ביוון, דוגמה מובהקת לאדריכלות הדורית המהווה אחד משיאי האדריכלות הארכאית המאוחרת. אולם, כדי לראות את הפסלים המרשימים שבעבר עיטרו את גמלוני המקדש יהיה עליכם לבקר במוזיאון הגליפטוטק במינכן, לשם הועברו הפסלים על ידי הארכיאולוגים הגרמנים שחפרו במקום במאה ה-19.
מיתוסים מסביב לאתונה
במהלך הסמינר יצאנו מאתונה לסיור במקדשים המרשימים של חבל אטיקה. מקדש סוניו ממוקם על צוק מעל הים ומוקדש לפוסידון, אל הים. ראינו את השמש השוקעת במפרץ הסרוני ודמיינו כיצד המלך איגאוס קפץ למותו מהצוק, לאחר שהגיע למסקנה שגויה שבנו תזאוס נהרג ולא הצליח לגבור על מפלצת המינוטאור. מהמקדש ניתן לראות את הים האגאי בשיא תפארתו – הים שנקרא על שם המלך איגאוס.
באלאוסיס, ביקרנו במקדש שהוקדש לאלת התבואה דמטר ולבתה פרספונה, בו התקיימו טקסי המסטריות הסודיים. שם ראינו את המערה ממנה בקע אל השאול האדס רכוב על מרכבתו וחטף את פרספונה לשאול. נסענו גם למקדש באראורון, המוקדש לאלת הצייד ארטמיס, שם השתמרו לא רק שרידי המקדש אלא גם הנוף הטבעי שסביבו, המאפשר לדמיין את פולחני העבר. הסתכלנו על המעיינות והחורש הטבעי ודמיינו כיצד בנות אתונה נהגו להגיע למקום ולסגוד לאלה כשהן רוקדות, מנגנות ומחופשות לדובים.
האקרופוליס של אתונה
את הביקור באקרופוליס בחרנו לערוך לקראת סוף הסמינר – כסיום סמלי ומרשים של המסע הלימודי באתונה.
בחרנו ללכת בתוואי התהלוכה הפנאתונאית בה השתתפו האתונאים מדי שנה. התהלוכה יצאה משער קרמיקוס, חצתה את האגורה ועלתה אל האקרופוליס דרך שער המבואה (הפרופילאה) עד למקדש הפרתנון המקודש לאתנה פרטנוס – אתנה הבתולה.
בדרך ראינו את שרידיו המרשימים של תיאטרון דיוניסוס הממוקם למרגלות האקרפוליס ובו התקיים פסטיבל הדיוניסיה, ולאחר מכן גם ראינו את תיאטרון הרודטס אשר הוקם ממערב לו בתקופה הרומית. נכנסו אל מתחם האקרופוליס דרך מבנה הפרופילאה המרשים וממנו צפינו על נוף המפרץ הסרוני בשיא הדרו. לאחר מכן נגלה לנגד עינינו מקדש הפרתנון המקודש לאלה אתנה האלה הפטרונית של אתונה. בנוסף ראינו את פסלי הקריאטידות המפורסמות המעטרות את מקדש הארכתיאון בו סגדו האתונאים לאלים אתנה ופוסידון יחד.
כדי להבין את עוצמתו של האקרופוליס, ביקרנו בשני אתרים נוספים – ביקרנו במוזיאון האקרופוליס, בו מוצגים בצורה מרשימה מאוד ממצאים שהתגלו באתר. ראינו את הפסלים שבעבר עיטרו את מקדש הפרתנון והמבנים האחרים על ההר. כמובן, הרגשנו גם בחסרונם של חלק מהפריטים המפורסמים אשר הועברו מהאקרופוליס במאה ה-19 למוזיאון הבריטי בלונדון.
בנוסף, נסענו אל הר פנטקלוס שמצפון-מזרח לאתונה ובו חצבו האתונאים בעבר את השיש הפנטלי המפורסם ששימש אותם לבניית המונומנטים שראינו באקרופוליס. זכינו לבקר במחצבות השיש המודרניות בהר פנטקלוס ולפגוש את מנהל המחצבה. המנהל סיפר לנו בהתרגשות שאת חתיכות השיש האיכותיות ביותר הם שולחים במיוחד לאקרופוליס, שם הם משמעות לבניית שיחזור מבנה הפרתנון העתיק.
איך מסכמים?
את היום האחרון של הסמינרים שלנו בחו”ל אנחנו נוהגים להקדיש לסיכום התוכן שלמדנו במהלך המסע. ראשית עלינו בעזרת רכבל אל ראש הר ליקבטוס, הר הזאבים, ממנו יכולנו לראות תצפית מרשימה ביותר של כל אתונה והמפרץ הסרוני. זהינו את האתרים השונים בהם ביקרנו במהלך הסמינר – האקרפוליס, האגורה, גבעת האראופגוס, הנקרופוליס של קרמיקוס, נמל פיראוס, האי אגינה, אלאוסיס ואחרים.
לאחר מכן המשכנו לסיור מעמיק במוזיאון הלאומי של אתונה – אחד מהמוזיאונים הטובים בעולם! ראינו ממצאים מרשימים מכל אחת מהתקופות עליהן למדנו במהלך הסיור. ראינו את “מסכת אגממנון” מהתקופה המיקנית ואת פסלי הקורוס מהתקופה הארכאית. למדנו לזהות את מאפייניהם של הפסלים המרשימים מהתקופה הקלאסית, וכיצד הם השתנו בתקופה ההלניסטית והרומית.